Followers

Wednesday, December 8, 2010

     Nu poti schimba mentalitati dar poti incerca sa informezi..Asta incerc si eu sa fac prin acest nou articol..Incerc sa ofer o multitudine de solutii pentru a te feri de o sarcina neprogramata, dar si de BTS-uri. Daca pe vremea mamei mele existau doar cateva metode acum inovatiile si descoperirile medicale ne pot face viata mai usoara. Deşi e cea mai veche şi cea mai folosită, pilula nu este singura metodă contraceptivă hormonală. În ultimii ani au apărut şi alte metode care se vor mai comode şi mai uşor de administrat.
1.  Implantul contraceptiv (Implanon, Jadelle) este un dispozitiv de mărimea unui băţ de chibrit pe care medicul îl introduce sub piele (pe fata interna a bratului stang pentru dreptace, si pe fata interna a bratului drept pentru stangace), urmând ca el să elibereze periodic doza necesară de hormoni. Implantul rămâne activ timp de trei ani şi are un preţ comparabil cu al pilulelor. Principiul sau de actiune se bazeaza pe eliberarea unui progestativ care blocheaza ovulatia. In acest timp, organismul continua sa secrete in mod natural estrogeni. El se prezinta sub forma unui aplicator steril de unica folosinta care permite instalarea rapida sub anestezie locala. Retragerea acestuia se face tot sub anestezie locala si necesita o incizie sub-cutanata de 2 cm. Este potrivit pentru femeile pentru care estrogenii de sinteza sunt contraindicati- un  exemplu ar fi fumatoarele. 

Ce ar trebui sa stiti:  Predecesorul implantului contraceptiv actual se numea Norplant si presupunea implantarea a sase betisoare subtiri in umarul pacientei. Norplant nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor, obtinand rezultate slabe, problemele incluzand si cicatrizarea pielii atunci cand era extras din umar. Astfel in unele cazuri erau necesare operatii majore si chiar interventia medicului plastician pentru a repara vatamarea epidermei. Din aceasta cauza Norplant a fost retras de pe piata farmaceutica. Va veti intreba pe buna dreptate de ce ar fi Implanon mai bun? Pai in primul rand e implantat un singur betisor in loc de sase. O mare problema pusa de utilizarea Norplant-ului era sangerarea iregulara- cateodata abundenta- pe care expertii au declarat ca era asociata cu forma de progesteron utilizata in dispozitiv. Implanon foloseste o forma diferita de progesteron, intr-o doza mai mica. Totusi, unele femei pot manifesta efecte secundare precum sangerari intense sau scazute, lipsa de sangerare sau sangerari si in afara perioadei de menstra. Aceste stari pot tine pe intreaga durata a implantului. Parerile medicilor sunt inca impartite in tabere pro si contra.




Efecte secundare: Crestere in greutate, dureri de cap, modificari ale dispozitiei, acnee si depresie. Implanon nu este recomandat daca sunteti gravide, sau credeti ca sunteti gravide, daca aveti in istoricul medical cazuri de boli de sange, sau sangerari vaginale inexplicabile, boli de ficat sau cancer de san.


Eficienta:  Mai putin de o sarcina la 100 de femei ce l-au utilizat pentru o perioada de un an.


2. Plasturele contraceptiv (Ortho Evra) arata ca un patrat. Se aplica pe abdomen, fese, partea superioara a bratului sau trunchiul superior. Plasturele se schimba in fiecare saptamana, in cadrul unui program de 3 saptamani utilizare si 1 saptamana pauza. Functioneaza prin eliberarea inceata a unei combinatii de estrogen si progesteron prin piele. Acesti hormoni previn ovulatia si ingroasa mucusul cervical, creand astfel o bariera pentru a preveni intrarea spermei in uter. Nu protejeaza impotriva infectiilor tractului reproductiv sau HIV/SIDA.

Utilizare: Se utilizeaza zilnic timp de trei saptamani, in a patra urmand sa nu se foloseasca deloc. Se alege o zona curata si uscata de pe piele. Plasturele trebuie amplasat pe un loc diferit de fiecare data pentru a evita iritarea pielii, insa niciodata nu se va aplica pe zona sanilor. Este de preferat aplicarea lui intr-o zona ferita de pericolul frecarii de imbracamintea  stramta. Se inlatura folia de deasupra fara a se atinge suprafata adeziva. Se apasa partea adeziva medicamentoasa pe piele pentru 10 secunde, se trece cu degetul de-a lungul marginii pentru a va asigura ca plasturele este lipit. Fiecare saptamana de protectie inseamna cate un plasture. Cand se dezlipeste plasturele folosit, se pliaza banda adeziva in doua si se arunca la gunoi, mai degraba decat in toaleta pentru a prevei eliberarea hormonilor reziduali in mediul inconjurator. Daca ramane adeziv pe piele il puteti indeparta cu ulei mineral. Trebuie sa precizez ca principiile de functionare precum si modul de functionare in caz ca uitati aplicarea lui sau dezlipirea lui pentur mai mult de 24 de ore sunt aceleasi ca la pilulele anticonceptionale.
 
Contraindicatii: Femeile de peste 35 de ani care fumeaza sau au oricare dintre urmatoarele condiţii nu ar trebui sa utilizeze plasturele:


-in istoria medicala un atac de cord sau accident vascular cerebral 
-durere toracică
 -cheaguri de sange
-sangerari vaginale inexplicabile
-hipertensiune arteriala severa
-diabet cu complicatii la nivelul rinichilor, ochilor, nervilor sau vaselor de sange
- suspecte sau declarate de cancer
-sarcina cunoscuta sau suspectata
-tumori sau boli hepatice
-dureri de cap cu simptome neurologice
-boli ale valvelor inimii cu complicatii
-reactie alergica la plasture.
        O femeie primeste o cantitate mai mare in organism de estrogen de la plasture decat ar primi in mod normal de la pilulele anticonceptionale sau de la inelul anticonceptional. Trebuiesc facute mai multe studii pentru a afla daca asta creste riscul aparitiei unor cheaguri de sange, atacuri de inima sau infarct.

Efecte secundare: Pana ce organismul se adapteaza la schimbarile hormonale, unele femei pot experimenta efecte secundare minore, precum: iritarea pielii sau eruptii cutanate, sangerari neregulate, probleme de purtare a lentilelor de contact, retentia de lichide sau tensiune arteriala ridicata, greata, dureri de cap, sensibilitate la nivelul sanilor, schimbari de dispozitie, crampe menstruale sau dureri abdominale.
 
Avantaje: - usor de utilizat
-pot fi purtate timp de trei saptamani
-fereste de sarcini nedorite daca sunt utilizate corect
- nu trebuie intrerupt actul sexual ca in cazul prezervativului masculin
-reduce riscul de cancer de ovar, uter și colon, fibrom uterin, chisturi ovariene sau patologie mamară benignă (non-canceroasă)
-diminuă simptomele premenstruale
-face menstruațiile mai regulate și mai puțin dureroase
-nu necesită absorbție digestivă, prin urmare concentrația lor în sânge nu este afectată de vărsături sau diaree (ca în cazul pilulelor contraceptive)
-femeia trebuie să-și amintească să-l schimbe doar 1 dată pe săptămână, timp de 3 săptămâni (spre deosebire de pilulele contraceptive, care presupun administrare zilnică continuă)

Dezavantaje:  - nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV/SIDA
-creste riscul de infarct miocardic si accident vascular celebral
- necesita reteta.
Eficacitate:  Când sunt utilizate corect, este de aproximativ 99% de eficient ca de control al naşterii, cu excepţia pentru femei cu greutate 198 kg sau mai mult atunci când este vorba doar despre 92% eficace.
  


3. Inelul vaginal este flexibil, transparent si contine doi hormoni: estrogen (etinilestradiol) si progestogen (etonogestrel). Hormonii sunt absorbiti prin peretele vaginal direct in circulatia sanguina. Inelul contraceptiv este pastrat in vagin timp de trei saptamani, fiind indepartat in cea de-a patra saptamana, perioada in care femeia va avea sangerare vaginala lunara. NuvaRing actioneaza asemenea pilulei, prin inhibarea ovulatiei. Modul local de administrare este benefic deoarece evita primul pasaj hepatic, iar eficienta contraceptiva nu este afectata de tulburarile gastro-intestinale (varsaturi sau diaree, ce pot modifica pana la suspendare efectul contraceptivelor orale prin suprimarea absorbtiei acestora). Inelul nu are impact negativ asupra microbiologiei vaginale, colposcopiei si testului Babes-Papanicolau. De asemenenea, in timpul folosirii se poate urma un tratament cu ovule (daca este cazul si femeia trebuie sa trateze o infectie) si se pot folosi tampoane intravaginale. Inelul vaginal nu interfereaza cu antibioticele.

Utilizare: Pentru a insera inelul, poti alege pozitia care iti este cea mai confortabila, de exemplu, stand cu un picior ridicat, pe vine sau stand culcata. Trebuie sa presezi si sa apropii una de alta portiunile opuse ale inelului si sa impingi incet, in totalitate, in vagin inelul indoit. Pozitia exacta nu este importanta, dar inserarea adanc in vagin ajuta la mentinerea pozitiei inelului si este mai mica probabilitatea sa-l simti. Muschii vaginului mentin inelul in pozitia lui in mod natural. Pentru a indeparta inelul, trebuie sa il agati cu degetul aratator indoit ca un carlig sau sa-l comprimi intre aratator si degetul mijlociu si sa-l scoti. Daca ai uitat sa-l scoti dupa ce au trecut cele trei saptamani, nu este nicio problema. Vei avea menstruatie dupa ce il vei indeparta. Daca ai asteptat mai mult de 7 zile inainte de a insera un nou inel sau ai pastrat inelul mai mult de 4 saptamani, trebuie sa inserezi un nou inel contraceptiv cat mai repede posibil si vei incepe astfel un nou ciclu de 4 saptamani. In primele 7 zile de utilizare trebuie sa folosesti o metoda suplimentara de contraceptie. Daca inelul aluneca din vagin, trebuie clatit cu apa curata si reinserat imediat. Nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ore pana la reinserarea in vagin pentru ca scade nivelul hormonilor si se reduce in felul acesta eficienta lui.



Eficienta: Inelul contraceptiv este la fel de eficient ca si pilulele (98-99%). Cel mai mare risc de sarcina este atunci cand se incepe cu intarziere utilizarea unui nou inel vaginal contraceptiv. Inelul este disponibil in farmacii la pretul de 48 Ron.

Beneficii pentru sanatate:
 

-expunere la estrogeni cu 50% mai mica fata de contraceptivele orale;
-efectul contraceptiv este rapid si eficient reversibil;  
-este o masura contraceptiva sigura si eficienta;  
-ofera un bun control al ciclului menstrual;  
-incidenta efectelor adverse este redusa;   
-este foarte bine tolerat.
       Dintre femeile care au participat voluntar in studiile clinice privind folosirea inelului vaginal, 91% s-au declarat satisfacute sau foarte satisfacute de utilizarea produsului. Intr-un alt studiu, 97% dintre femei  ar recomanda aceasta metoda unei prietene. Mai mult, 96% dintre femeile utilizatoare de NuvaRing nu au avut probleme la introducerea acestuia, iar 97% dintre femeile utilizatoare nu avut probleme la extragerea inelului contraceptiv.

Efecte secundare

    Desi pare o metoda contraceptiva locala, inelul vaginal este o metoda hormonala. De aceea, la fel ca si in cazul pilulelor contraceptive, inaintea utilizarii trebuie sa mergi la ginecolog pentru un control obisnuit. Impreuna cu medicul tau vei stabili daca aceasta metoda ti se potriveste sau nu. Unele utilizatoare pot prezenta urmatoarele:


-modificari ale sangerarii vaginale lunare, care includ:
- sangerari mai reduse cantitativ si zile mai putine cu sangerare;
- sangerari neregulate;
- sangerari mai rare;
- sangerari prelungite;
- lipsa sangerarii lunare;
-cefalee;
-iritatie, roseata sau inflamatie a vaginului;
-retentie de lichide.
    Inelul vaginal se poate folosi la sase saptamani dupa sarcina. Nu se va folosi de catre femeile care alapteaza. De asemenea, inelul vaginal nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, singura metoda eficienta in acest caz ramanand prezervativul.

      Cam atat pentru azi..Voi reveni maine cu a doua parte din articol..Va pup.


























4 comments:

Unknown said...

yoana, ma bucur sa-ti citesc articolul. Este foarte interesant si ofera foarte multa informatie. As mai adauga la inelul contraceptiv ca, asemenea pilulelor, are capacitatea de a regla mentruatia. Asta daca unele cititoare nu vor intelege din context. Abia astept sa citesc si partea a doua:)

Te pup

yoana said...

sper sa fie la fel de interesanta si partea a doua..ma bucur ca ti-a placut..macar de ar citi si fetele care-si aleg dupa ureche pastilele..te pup..:)

Unknown said...

mie una mi se par chinuitoare toate variantele:))....
mi se pare normal ca orice fata trecuta de 18 ani sa se duca macar de doua ori pe an la control ginecologic si sa isi ia apstile corespunzatoare organismului ei....
cred ca pastilele sunt cea mai blanda solutie dupa prezervativ..

yoana said...

ce tie, mie si altora ni se pare normal multor fete li se pare rusinos, scarbos, indecent etc..fiecare femeie trebuie sa isi aleaga o metoda de preventie in functie de organismul si necesitatile sale..