Followers

Thursday, October 28, 2010

            Mi-as dori sa pot sa devin calator..Sa vad lumea, sa cunosc traditii si oameni, sa ma mir de minunatiile lumii..Cred ca asta ar fi meseria cea mai potrivita pentru mine..Intotdeauna mi-am dorit asta..Si din fericire partial mi-am indeplinit visul..Am vazut mai bine de jumatate dintre tarile Europei, bucurandu-ma de clipe minunate alaturi de oameni minunati. Experienta de viata tot din calatorii mi-am acumulat-o..Daca pana acum v-am povestit despre Dubai, acum va voi povesti despre Bucuresti. Primul punct de istorie asupra caruia ma voi opri astazi este Hotelul Capsa. In primul an de facultate -care era si primul an de Bucuresti- am stat un timp in gazda intr-un bloc ce dadea inspre Cismigiu..Primul obiectiv turistic vazut in afara de respectivul parc si de ruinele Hotelului Cismigiu a fost Cercul Militar National (despre care voi vorbi in alt post) si Hotelul Capsa..Despre Capsa auzisem o gramada de povesti de la bunicu meu si de mama. Pe vremea cand era ea studenta in capitala lumea mondena de pe atunci mergea la Capsa- reprezinta pentru acele vremuri un social club al high life-ului roman.
        Hotelul a fost inaugurat in 1886, Bourdell (primul sau director) avand experienta de manager al hotelului parizian "Cafe Anglais". Anul 1908 aduce faima internationala pentre hotelul de pe Calea Victoriei, revista britanica "John Bull" descriindu-l drept unul dintre cele mai bune din Europa, egaland astfel hoteluri celebre din Madrid ( hotelul "Douglas"), Venetia (hotelul "Cappelo Nero"), Verona ("Giappone") sau din Budapesta ("Hungaria"). Ambienta aristocrata occidentala atragea la acea vreme artisti, politicieni, diplomati dar si familii aristocrate straine, pe intreaga durata a vizitarii Romaniei.Familia Capsa era una de machedoni avand in componenta 12 frati, printre care si Grigore Capsa. Familia Capsa a fost activa la Bucuresti de multe generatii, facand cojoace si negot cu blanuri. La 14 ani, Vasile a intrat ucenic la cel mai renumit cofetar, Constantin Lefteriu. Dupa 10 ani, in 1852, deja cumpara o cofetarie peste drum de biserica Zlatari. Fratele sau mai mare, Anton, care lucra la Departamentul Visteriei, intra in afacere si, impreuna, deschid cofetaria ” La doi frati”. Cofetaria s-a mutat, la 1856, intr-un local mai mare, tot pe Podul Mogosoaiei. Inainte de a merge la Viena, Paris si “Lipsca”, sa aduca noutati in domeniu. El i-a initiat, de asemenea, in aceasta afacere, pe fratii sai Constantin si Grigore.
         Grigore face un an de practica la Paris, unde ajunge sa-si prezinte produsele imparatesei Eugenia. Curand, pravalia bucuresteana, care deja concura cele mai rafinate localuri europene, se muta in fosta Casa Slatineanu, tot pe Calea victoriei, colt cu Str. Edgar Quinet, unde se gaseste si azi. In 1873, cofetaria este medaliata la Viena si organizeaza primul dineu de gala dat de Carol I la Palatul Domnesc. Nu mai e bal, receptie sau serata in lumea buna fara delicatesele Capsa. La Expozitiile Universale de la Paris, din 1889 si 1900, cofeturile bucurestenilor primesc medalia de aur. Hotelul si Restaurantul au fost deschise in 1881: pentru prima data un hotel oferea deopotriva sevicii de cazare si restauratie. Modelul avea sa fie adoptat apoi pe Coasta de Azur. Dupa spectacolele de la Teatrul National, luxosul local se umplea de musterii, iar finele razboiului i-a adus aici si pe artisti. Unii au atacat frivolitatea scriitorilor bucuresteni dar poetul Tudor Arghezi le-a raspuns: ”daca esti prost la Capsa, este imposibil.,.. sa fii inteligent altundeva”. Familia Bratianu, care a dat politicieni liberali, inchiriase un separeu pentru 30 de ani, in timp ce taranistii lui Maniu se adunau sub acelasi acoperis. Aceasta a adus Capsei porecla de ” Parlamentul Bicameral”, caci adese agazduia facerea si desfacerea guvernelor. ” Neue Freie Presse” (Viena) spunea: “Terasa Capsei constituie un punct de vedere asupra universului”. In zilele noastre, CASA CAPSA este un local pentru elite, dar si unul dintre putinele experimente romanesti reusite de restaurare a unei cladiri patrimoniale. Arhitecta Adina Dinescu este aceea care a dat viata acestei vechi cladiri a Bucurestilor.
       Dupa actiunile de restaurare “Casa Capsa” a reintrat in circuitul turistic ca un hotel de 5*, care ofera vizitatorilor cele mai bune servicii. Hotelul si-a pastrat vechiul farmec prin cele 3 etaje ale sale, candelabre si mobila somtuasa. Hotelul dispune de 60 de camere (8 camere Classic, 4 camere Standard,  37 camere Deluxe, 10 camere Junior Suites si un Apartament Imperial ) dotate la  cele mai inalte standarde hoteliere. Cemerele sunta dotate cu paturi queen size  si , king size. “CASA CAPSA” are suportul logistic si facilitati de organizare si coordonare a unor evenimente importante: congrese, expozitii etc. Putem organiza intalniri pentru oameni de afaceri romani si straini, conform noului si eficientului concept ” Business & Leisure”.











No comments: