Followers

Thursday, May 5, 2011

Au pair

    Had a shitty day today..Mi se umfla gingia din cauza unui rest de masea de minte, am dormit prost azi noapte din cauza unei crize de stomac si am primit si niste vesti proaste legate de casa unde stau acum. Nimic ce nu voi depasi curand cu zambetul pe buze. In iulie plec au pair in UK. Am reusit sa gasesc o firma de toata lauda. Si cum poate printre voi sunt si fete ce vor sa urmeze aceeasi cale m-am gandit sa va scriu aici sfaturi utile.

Ce inseamna au-pair?

Au pair este un program de schimb cultural ce permite tinerilor intre 17 si 27 de ani sa invete limba engleza in UK, locuind aici ca membri ai unor familii vorbitoare de limba engleza stabilite in UK. Un au pair va ajuta familia gazda la treburile casnice si/sau cresterea copiilor pana la 5 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, iar in schimbul acestui ajutor va beneficia de cazare in camera proprie, masa si bani de buzunar.

Ce acte sunt necesare?

Incepand cu 1 ianuarie 2007 orice cetatean roman poate calatori in UK fara vize, insa pt a putea incepe activitatea ca au pair va fi nevoie, pe langa indeplinirea conditiilor specifice programului, sa aplice la UKBA pt un Accession Worker Card(AWC) cunoscut si sub denumirea de purple card. Acest card (a carui serie incepe cu litera H) nu confera detinatorului drept de munca in afara activitatii de au pair.

Care sunt criteriile de eligibilitate pt un plasament au pair?

Cei ce vor sa participe la programul au pair trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
sa aiba varsta intre 17 si 27 de ani
sa nu fie casatoriti
sa nu aiba dependenti
sa se afle in UK cu scopul principal de a invata limba engleza
sa locuiasca cu o familie vorbitoare de limba engleza, ca membru al acesteia si sa i se asigure conditiile pt a studia limba engleza
sa ajute familia gazda la treburile casnice si/sau la cresterea copiilor – nu mai mult de 25 de ore pe parcursul a 5 zile pe saptamana, in schimbul acestui ajutor primind ca bani de buzunar intre £65 si £100 de lire pe saptamana

Ce drepturi aveti ca au pair?

Ca au pair aveti dreptul la cel putin doua zile libere pe saptamana (cel putin un weekend pe luna), sa vi se asigure timp suficient pt a urma cursurile de limba engleza, si minim doua saptamani de vacanta platita pe an(cate una pt fiecare perioada de 6 luni). Daca plasamentul este pt o perioada mai scurta, zilele de vacanta vor fi calculate proportional cu durata acestui plasament. Nu sunteti obligati sa acceptati ca perioada de vacanta sa coincida cu vacanta familiei gazda. Aveti dreptul la zile libere de sarbatorile legale(Bank/National Holiday). Aveti dreptul la propria camera si nu puteti fi obligati sa impartiti camera cu copiii familiei gazda. In cazul in care vi se solicita sa folositi masina familiei pt diverse activitati, trebuie sa fiti inclusi pe asigurarea detinatorului masinii, iar costurile asigurarii sa fie platite de familie. Aveti dreptul sa va mutati de la o familie la alta, insa inainte de a incepe noul plasament trebuie sa obtineti un nou purple card. Dupa 12 luni fara o intrerupere mai mare de 30 de zile puteti aplica pt un blue card.

Cum aplicati pt programul au pair?

Este recomandat sa apelati la o agentie de plasament recunoscuta, care are anumite informatii, referinte despre familii, in felul acesta evitand expunerea la anumite riscuri. Veti avea nevoie de o adeverinta medicala si un cazier. In UK asociatia care reglementeaza activitatea agentiilor de plasare a persoanelor au pair la familii gazda, se numeste British Au Pair Agencies Association (BAPAA) pe al carei site puteti gasi lista agentiilor agreate http://www.bapaa.org.uk/directory.asp?page=20 De asemenea exista o asociatie internationala International Au Pair Association (IAPA) pe al carei site veti gasi agentiile/organizatiile afiliate http://www.iapa.org/Docs/02_organisation/Member_Directory.php4 Dupa cum vedeti Romania nu este reprezentata pe aceasta lista, asa ca poate deschideti mai bine ochii cand vreo firma de recrutare din Romania va promite marea cu sarea. Dupa ce ajungeti la o intelegere cu o anumita familie, trebuie sa obtineti o scrisoare de la aceasta in care sa se specifice detaliile plasamentului: conditiile in care veti locui, ce indatoriri veti avea pe durata plasamentului, suma de bani primita ca bani de buzunar, aranjamentele privind inscrierea la un curs de limba engleza si orice alte detalii ce pot fi relevante. Aceasta scrisoare o veti trimite la UKBA impreuna cu formularul BR3 completat, doua fotografii si pasaportul/cartea de identitate. Formularul BR3 il puteti descarca de pe site-ul UKBA, iar adresa la care trebuie trimis e trecuta pe formular: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/bulgariaromania/applying/

Ce faceti daca aveti probleme?

In cazul in care intampinati dificultati cu familia gazda este bine ca mai intai sa incercati sa rezolvati pe cale amiabila diversele probleme, iar daca acest lucru nu este posibil, sa contactati agentia care v-a plasat la acea familie.

Urmatoarele institutii si organizatii va pot ajuta daca sunteti in dificultate:
Ambasada Romaniei in UK http://londra.mae.ro/index.php?lang=ro&id=10921
Citizens Advice Bureau din zona voastra http://www.citizensadvice.org.uk/
Young Women Christian Association din zona voastra http://www.ywca.org.uk/contactus
Young Men Christian Association din zona voastra http://www.ymca.org.uk/home/directory/default.asp
 
 Si acum iata si cateva date primite astazi de la Andreea - reprezentanta agentiei cu care plec eu.
De ce sa alegi agentia noastra si nu oricare alta? Deoarece:
  • toate serviciile oferite de 1st Choice Au Pairs  sunt gratuite pentru candidaţi, deci nu trebuie să plătiţi nici un fel de taxe
  • lucrăm direct atât cu candidaţii cât si cu familiile din Marea Britanie
  • oferim sansa să vă promovaţi mai bine familiilor printr-o scurtă video introducere
  • oferim video introduceri pentru familiile cu care colaboram
  • angajaţi români în Anglia care să îţi poată oferi ajutor în limba materna
  • vei avea acces la lista noastra de Au Pairs ce locuiesc lângă tine
  • suport atât înainte cât și după plasarea în Anglia
Ce se ofera in schimb:
  • cazare (propriul dormitor) – nu se plateste chirie sau cheltuieli
  • toate mesele sunt asigurate
  • salariul pentru 25 de ore pe saptamana, 5 ore/zi porneste de la 65 lire sterline pe saptamana – sunt familii care au nevoie de mai multe ore si sunt dispuse sa plateasca extra (ex: pentru 40 ore/sapt – 8ore/zi se plateste aprox 100lire/saptamana).

No comments: