Followers

Wednesday, August 11, 2010

Inca o palma pentru justitia romana

     Retinut pentru 48 de ore pentru ca n-a vrut sa-si divulge sursa care i-a furnizat un CD cu informatii secrete, jurnalistul Marian Garleanu a dat statul roman in judecata la CEDO pentru daune morale, iar cererea sa a fost admisa. Curtea urmeaza sa se pronunte, informeaza Reporter Virtual pe site-ul sau.
    Jurnalistului Marian Gârleanu i-a fost acceptată cererea de daune materiale intentată împotriva statului român la CEDO de la Strasbourg. Printr-o scrisoare recentă Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg l-a anunţat pe jurnalistul român Marian Gârleanu că „cererea nr. 50376/09 Gîrleanu c/România va fi examinată, pe baza documentelor şi informaţiilor furnizate. Procedura este în principiu scrisă şi nu va trebui să vă prezentaţi personal dacât dacă sunteţi invitat de Curte.” Cererea de chemare în judecată a României este acum la „Camera a treia” adică în stare de judecată. Dupa o perioada de 1 an, 7 luni si 10 zile de la punerea sa sub invinuire, ziaristul vrâncean Marian Gârleanu, director al săptămânalului Jurnaldegherila.ro a fost scos de sub urmărire penala potrivit Ordonantei din 26.09.2007 a Parchetului General semnată de şef secţie DIICOT, Codruţ Olaru.
     La 16 februarie 2006 o echipa complexă formată din circa 20 de poliţişti, criminalişti şi mascaţi condusă de doi procurori de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT), Doru Ioan Cristescu si Gheorghe Stanciu, a descins la locuinţa din Focşani a jurnalistului Marian Gărleanu, pe atunci redactor la Romania libera, locuinţa care a fost perchezitionată timp de mai multe ore. În seara aceleiasi zile, jurnalistul avea sa fie reţinut pentru 24 de ore. Acuzatiile aduse lui Marian Gârleanu vizau un singur lucru: faptul ca ziaristul nu a vrut sa divulge sursa provenientei CD-ului cu informaţii militare clasificate ca ultrasecrete provenite de la MApN. Arestarea ziaristului vrâncean avea sa faca înconjurul lumii. Prestigioase publicatii ca Washington Post, International Herlad Tribune sau The Guardian ori canale TV ca BBC sau CNN au relatat pe larg abuzul comis de procurorii DIICOT. Ulterior CA Bucureşti i-a dat un mandat de arestare jurnalistului de 10 zile. Dupa 48 de ore, in 18 februarie 2006, printr-o sentinta definitiva si irevocabila a Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Marian Gârleanu a fost pus in libertate. Dupa exact 590 de zile si dupa ce in nenumarate randuri organizatiile neguvernamentale care apara libertatea de expresie, dar si OSCE au protestat fata de anchetarea şi arestarea lui Gârleanu, DIICOT a emis o ordonanţă de 130 de pagini prin care se comunica faptul ca “in temeiul art. 249, art. 10, alin. 1 lit. t, Cod proc. pen., dispun scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Garleanu Marian pentru infractiunile prevazute de art. 169 alin. 4 Cpp”. Recent Comisia de Petitii si Comisia pentru Justitie a Parlamentului European (PE) i-au comunicat ziaristului Marian Garleanu ca abuzurile l-a care a fost supus de catre procurorii DIICOT si semnalate PE au fost admise si luate in discutie de catre plenul organismului european “in vederea adoptarii unei solutii”.
        Acum CEDO i-a admis cererea jurnalistului român şi urmează a se pronunţa”.

No comments: