Followers

Thursday, August 5, 2010

        Va povesteam acum cateva zile despre Dubai..Acum trebuie sa va dau o veste proasta..Daca sunteti posesori de BlackBerry s-ar putea sa aveti cateva probleme in utilizarea acestuia. Emirate Arabe Unite au anuntat duminica ca vor bloca anumite aplicatii ale telefoanelor BlackBerry, motivand decizia pe fondul unor ingrijorari cu privire la securitatea nationala. Cauza se pare a fi operabilitatea telefoanelor dincolo de abilitatea guvernului de a le monitoriza utilizarea. Serviciile oferite de Blackberry vor fi oprite pana cand o solutie acceptabila va fi gasita si aplicata. Decizia nu va afecta utilizatorii de telefoane Nokia si Apple Iphone. De mentionat este ca Blackberry detine aproximativ 20% din piata globala de telefoane mobile, fiind in urma Nokia, dar avand avans fata de Apple, si are o cifra estimata de 500.000 de utilizatori in Emiratele Arabe Unite.
       Conform agentiei de presa Reuters, seful Autoritatii de Reglementare pentru Telecomu-nicatii Mohammed al- Ghanem a declarat ca "in interes public, am informat astazi furnizorii de servicii de telecomunicatii de pe teritoriul tarii despre decizia noastra de a suspenda serviciile oferite de BlackBerry de messenger, email si serviciile electronice de navigare." Acesta a mai adaugat si ca "cenzura nu are nimic de a face cu aceasta decizie. Discutam despre suspendarea lor din cauza lipsei de conformitate cu regulile de telecomunicatii ale EAU." Decizia a fost luata dupa ce in 2007 toate incercarile de a alinia serviciile respective la regulile Emiratelor au esuat.
        In forma curenta anumite servicii BlackBerry permit utilizatorilor sa actioneze fara nici o responsabilitate juridica, ceea ce cauzeaza probleme judiciare, sociale si de securitate nationala pentru Emirate. 
        Emiratele nu reprezinta singurul caz de oprire a unor aplicatii oferite de BlackBerry. Bahrain a avertizat utilizatorii in aprilie cu privire la interdictia utilizarii software-ul ui BlackBerry Messenger pentru a distribui stiri locale, iar India a dezbatut problemele de securitate cu compania canadiana saptamana trecuta. Decizia Emiratelor cu privire la aceste servicii va fi aplicabila si in cazul vizitatorilor straini punand astfel preocuparile guvernului in conflict direct cu ambitiile tarii de a face din Emiratele Arabe Unite un paradis de afaceri si turism. Decizia va intra in vigoare de la 11 octombrie, nefacand exceptie de la interdictie nici telefoanele emise in alte tari. Telefoanele vor fi totusi permise in continuare pentru apelurile telefonice. Totul a pornit se pare de la faptul ca datele BlackBerry sunt transportate automat la calculatoarele companiei din strainatate, facand astfel dificila daca nu chiar imposibila pentru autoritatile locale  monitorizarea activitatilor ilegale sau abuzive prin intermediul serviciilor de email, browsing sau messenger.
         Aproximativ 100.000 de turisti trec prin aeroportul din Dubai in fiecare zi, facandu-l cel mai aglomerat din Orientul Mijlociu. Noile restrictii ar putea lasa calatorii presati de timp- multi dintre ei aflandu-se intre doua zboruri, fara posibilitatea de a naviga pe internet, de a discuta pe messenger sau de a trimite emailuri.
          

 

No comments: