Scandal diplomatic între Rusia şi România: Diplomat român reţinut pentru spionaj
Diplomatul se numeşte Gabriel Grecu şi lucrează la Ambasada României din Moscova. Acesta este acuzat de autorităţile ruse de spionaj şi a fost prins în flagrant, informează serviciile ruse de securitate. Grecu a fost declarat persona non-grata şi are 48 de ore să părăsească Rusia. De asemenea Moscova a trimis o notă de protest Bucureştiului în contextul scandalului de spionaj.
Potrivit RIA Novosti, diplomatul român a fost prins de agenţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) în flagrant, în timp ce încerca să obţină informaţii cu caracter militar de la un cetăţean rus. Este vorba despre Gabriel Grecu, "care lucrează sub acoperirea de secretar I al Departamentului Politic", informează RIA Novosti. Gabriel Grecu este, potrivit site-ului MAE, secretar I al Ambasadei României la Moscova. FSB susţine însă că Grecu este ofiţer al Serviciului român de Informaţii Externe (SIE), informează ITAR-Tass. Grecu ar fi fost arestat pentru implicare în furnizare de informaţii secrete. Potrivit Mediafax, FSB a anunţat că Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata în Rusia. Diplomatul are 48 de ore să părăsească ţara.De asemenea, Moscova a trimis Bucureştiului o notă de protesc în urma arestării diplomatului acuzat de spionaj, relatează Interfax. Ministerul Român al Afacerilor Externe a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea acestor informaţii, scrie NewsIn., la fel şi Ambasada României la Moscova, informează RIA Novosti. Surse oficiale de la Bucureşti au confirmat însă informaţia, conform MEDIAFAX.
Reţinerea diplomatului român survine la un an şi jumătate după ce statul român a expulzat trei diplomaţi ruşi, acuzaţi de implicare în scandalul creat în jurul spionului Floricel care furniza informaţii militare Ucrainei. Atunci, România a expulzat doi ataşaţi militari ucraineni, dar şi trei diplomaţi ruşi. FSB a informat că "de la spion a fost confiscat echipament de spionaj, ce ilustrează activitatea sa ostilă la adresa Rusiei". În cazul scandalurilor de spionaj, nu e o practică obişnuită ca diplomaţii să fie reţinuţi, ci se purcede la declararea acestora drept persona non grata, iar apoi la expulzare. Cu atât mai puţin obişnuit este anunţarea publică a reţinerii şi cu atât mai puţin numirea presupusului spion. Analiştii români consideră că gestul serviciilor de securitate de la Moscova reprezintă un gest de forţă din partea Rusiei.
Mda asa considera analistii romani mereu..Oricum diplomatii au imunitate pe durata mandatului, asa ca poate sta linistit. Nu am auzit de vreun diplomat roman condamnat de statul roman sau de cel pe teritoriul tarii in care a comis o infractiune..Nici macar cel ce a calcat pietoni chinezi, fiind beat, nu a facut puscarie..Ca sa ajungi diplomat sa nu uitam ca ai nevoie de pile la nivel inalt sau de rude care sa te propulseze in ierarhie.
No comments:
Post a Comment