Followers

Wednesday, August 4, 2010

      De ceva timp mama foloseste destul de des atunci cand gateste sau cand pregateste salate ulei de masline..Si pentru ca mi-a spus ca este bun pentru sanatate m-am decis sa ma documentez si sa vad daca merita banii sau nu..Uleiul de masline contine grasimi monosaturate, ce ajuta la marirea cantitatii de colesterol HDL- colesterolul sanatos purtat prin organismul fiecaruia prin intermediul lipoproteinelor cu densitate crescuta. Ajuta de fapt la curatarea arterelor..Procesul de curatare are loc atunci cand arterele sunt traversate de catre aceste lipoproteine..Cand vine vorba de HDL, cu cat e  mai mare cu atat mai bine- astfel un nivel de HDL de 60 versus unul de 39 va face ca o femeie de 55 de ani (de exemplu) sa arate cu 4 ani mai tanara..Legumele si flavonoidele (mararul contine flavonoide) ridica de asemenea sustin cercetatorii nivelul de HDL. Sfatul medicilor este ca grasimile sanatoase sa reprezinte aproximativ 25% din caloriile consumate zilnic.
        Flavonoidele sunt produsele secundare din metabolismul plantelor fotosintetice, care apartin in categoria compozitiilor de tip polifenol. Acestea determina culoarea plantelor, dirijeaza reactiile enzimelor, filtreaza razele UV nocive, protejeaza impotriva parazitilor, de aceea sunt mentionati ca "substanta imuna a plantelor".Renumitul savant maghiar, Szent-Györgyi Albert a descoperit flavonoidele in 1926. Desi activitatea cea mai renumita a savantului a fost producerea formei cristalizate a vitaminei C, pentru care a primit si premiu Nobel, descoperirea flavonoidelor starneste tot mai multa recunoastere in cadrul oamenilor de stiinta, deoarece cu ajutorul acestora s-au tratat numeroase boli complet sau partial nerezolvate pana acum.Flavonoidele, in tarile evoluate, sunt amintite azi deja impreuna cu vitaminele, substantele minerale si microelementele. In Statele Unite ale Americii, de exemplu, consumul zilnic recomandat este de 150-200 mg. In medicina se cunosc actualmente peste 5000 de feluri de flavonoide, dintre care 3600 de feluri de flavonoide rosii. Trebuie sa stim, ca in afara de plantele rosii, flavonoidele sunt extrase si din citrice, dar efectul acestora este semnificativ mai redus decat a celor rosii.

2 comments:

Anonymous said...

Long live olive oil:))) stie mama ta ce stie.Tu????:))) mai nimic:)) ce ma fac eu cu tine:)))Lasa Oanis ca te faci tu mare:))) Te puuuuup!!!!

yoana said...

:))) eu tot cu uleiul de floarea soarelui gatesc..ca pe vremuri..nu ma invat minte..:)))pup