Followers

Tuesday, August 10, 2010

La multi ani Tamara!

      Nu este ziua Tamarei-matusa lui Adrian Nastase-, ci a Tamarei Buciuceanu Botez..Născută în 1929 la Tighina, actriţa a debutat pe scena românească în filmul "Titanic Vals" în anul 1964. Printre filmele în care a mai jucat Tamara Buciuceanu sunt şi "Ion" (1979), "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "Liceenii" (1987), unde a interpretat-o pe profesoara de matematică Isoscel, ori "Chiriţa în provincie" (2002). Doamna comediei româneşti - aşa cum a fost adesea supranumită Tamara Buciuceanu-Botez -, una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie se află în cel de-al 57-lea an al unei impresionante cariere în teatru şi film. Nãscutã in 1929 la Tighina (Republica Moldova), a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala şi Cinematograficã din Bucuresti la clasa profesorului Ion Baltateanu în 1952, dupa ce îşi începuse studiile de actorie în 1948 la Institutul de Teatru Vasile Alecsandri din Iaşi. Tamara Buciuceanu-Botez a realizat nenumărate spectacole de teatru şi film. De la rolul Doicăi din Titanic Vals (pus în scenă în 1964 sub regia lui Paul Calinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria Extemporal la dirigenţie, Liceenii şi Liceenii Rock'n Roll, (regizor Nicolae Corjos), până la recenta apariţie alături de Victor Rebengiuc în filmul de debut al lui Horaţiu Mălălle, Nunta mută.
     Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecaţi a căror apariţie nu poate trece neobservată, fie că e vorba de scenele marilor teatre din România sau de marele şi micul ecran. Si pentru cine nu stia numele de Tamara provine din ebraica si inseamna data din palme.


      La multi ani si multa sanatate doamna..Sper sa ne mai bucurati inca multi ani de aici incolo cu prezenta dumneavoastra..

P.S  Am gasit pe un site ce inseamna atat numele meu cat si numele lui Alex..Asadar Alexandru vine din grecescul Alexandros si inseamna aparatorul /smile/ iar Ioana din ebraica semnificand Dumnezeu este milos...Sorry Mada dar nu am gasit decat atat pentru numele tau : varianta a numelui Magdalena, din Magdala (sat din Galileea)..Nu fii suparata ca stii ca pentru mine insemni best friend ever.
   Aaaa si daca vreti sa vedeti ce inseamna numele vostru intrati pe etimologii nume

3 comments:

Anonymous said...

cu adevarat o maestra a teatrului. La multi ani!Pacat k nu ne apreciem valorile la adevarata lor valoare si k ne aducem aminte de ele doar dupa disparitia acestora.

Anonymous said...

despre etimologie , ma multumesc si cu atat:)) te puuup si te iubesc si eu!!!!

yoana said...

Nu am vazut nici macar un articol in presa despre ziua dansei..the silence is as well an answer..