Chiar dacă sunt păstrate în frigider, alimentele se pot altera. Cât poate fi păstrată mâncarea la rece în frigider (nu în congelator) fără să se strice? Profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că o putem păstra la rece de la câteva zile până la două luni, în funcţie de produs.
Carnea
√ Nu trebuie ţinută în frigider mai mult de două zile, dacă e crudă;
√ Gătită, rezistă mai mult timp, însă e bine să fie consumată în maximum 4-5 zile.
Semne că s-a stricat
√ Când se strică, fie că e crudă sau gătită, carnea are un miros urât;
√ Carnea roşie alterată îşi schimbă culoarea, căpătând o nuanţă gri;
√ Carnea de pui stricată miroase a acrişor şi are o culoare închisă.
Brânzeturile
√ Bânzeturile moi sunt mai expuse alterării şi, de aceea, ar trebui consumate în maximum 4-5 zile;
√ Brânzeturile tari, cum ar fi parmezanul, pot rămâne proaspete şi bune de consum chiar şi două luni.
Când nu trebuie consumate
√ Când vedeţi mucegai pe o bucată de brânză proaspătă aruncaţi-o, pentru că s-a alterat.
√ Brânzeturile tari pot fi consumate dacă au mucegăit, cu o singură condiţie: să fie înlăturat mucegaiul.
Mâncarea gătită
√ Legumele gătite trebuie consumate în 2-3 zile.
√ Supa nu trebuie consumată dacă a stat mai mult de trei zile la frigider;
√ Pastele rezistă mai mult, dacă sunt acoperite bine, adică până la 4-5 zile;
√ Orezul fiert se păstrează bun pentru consum până la 2-3 zile;
√ Tocăniţa sau iahnia trebuie consumate tot în 2-3 zile.
Este recomandat să gătim cel puţin o dată la două zile, pentru a beneficia din plin de valoarea nutritivă a mâncării!
sursa : ziarul Libertatea
No comments:
Post a Comment