Followers

Wednesday, November 3, 2010

    Sfarsitul anului nu putea sa nu fie marcat de un nou Targ de Consultanta Educationala din cadrul Proiectului World Education ce va avea loc intre 6 si 7 noiembrie, la Hotel Hilton, Bucuresti si va prezenta tendintele actuale cu privire la oportunitatile de studiu in strainatate pentru anul universitar 2011-2012.
Interviu cu initiatorul proiectului WORLD EDUCATION
in ajunul Targului de Consultanta Educationala, World Education
6-7 noiembrie, Hotel Hilton, Bucuresti

Irina Christova este persoana care a pus bazele firmei Integral Group - o agenţie cu 18 ani de experienţă internaţională în domeniul studiilor in străinătate.  Consultanţa în momentul alegerii unei universităţi aduce economii financiare si reduce stresul candidaţilor atunci când aceştia aplică pentru studii în străinătate.
Doamna Christova, suntem in ajunul targului “World Education”, prin ce se diferentiaza acest targ de celelalte?
Formatul este complet diferit. Targul ofera posibilitatea unor intalniri individuale intre candidati si reprezentantii universitatilor din strainatate si consiliere profesionala pentru alegerea specializarii si institutiei de invatamant. “World Education” nu ofera doar informatii, ci si consiliere, orientand candidatul spre cele mai potrivite programe de studiu, in functie de criteriile acestuia. Rolul consultantului educational a crescut in ultimii ani. Pe parcursul a opt ani, in cadrul proiectului, am facut eforturi pentru a forma consultanti educationali  care prin experienta lor se dovedesc a fi de un real ajutor pentru tinerii din Romania. Consultantii nostri au vizitat bazele universitare, sunt familiarizati cu modul de viata din tara respectiva si cunosc in detaliu programele oferite de acestea. „World Education” nu este doar un targ cu standuri pline de materiale publicitare, formatul acestuia oferind posibilitatea unor intalniri individuale cu cele mai prestigioase institutii de invatamant din Europa si SUA.
Reusesc un numar suficient de tineri sa beneficieze de intalnirile individuale? Totusi, timpul este limitat.
Bineinteles! Sistemul de preinregistrari introdus de noi ne ajuta in acest sens. Fiecare aplicant are un program individual de intalniri cu institutiile de invatamant, primit in prealabil, ca urmare a inregistrarii pe site-ul dedicat evenimentului. In momentul de fata, avem inregistrati peste 1200 de candidati. In practica, consultatiile incep inca din momentul inregistrarii.  Este bine sa se stie ca proiectul functioneaza pe parcursul intregului an. Cei care nu vor reusi sa participe la targ, pot primi consultatii la sediul „Integral Programe Educationale” din Bucuresti .  
Ce reprezinta mai precis serviciile oferite de „Integral Programe Educationale”?
Integral ofera asistenta pe durata intregului proces de aplicare incepand cu alegerea institutiilor, pregatirea dosarului/aplicatiei si pana la confirmarea locului si a cazarii. Fiecare tara si fiecare institutie de invatamant au elemente specifice care fac ca acest proces sa nu fie unul usor. In special, cazarea in campus este uneori imposibila. Raspunderea este extrem de mare, deoarece alegerea nepotrivita a unei universitati poate atrage dupa sine pierdere de timp, fonduri si sa influenteze in  mod negativ dezvoltarea pe plan profesional a candidatului. Tinerii constientizeaza deja acest aspect si, in ultimul an, am constatat ca cererea pentru consultanta educationala este in continua crestere.
De doi ani organizati in Romania acest eveniment. Ce impresii v-au lasat candidatii din Romania?
Candidatii sunt din ce in ce mai bine informati si consideram ca proiectul  „World Education” contribuie la acest aspect.  Calitatea sistemului de invatamant din strainatate este apreciata si nu in ultimul rand nivelul de stapanire a limbilor straine de catre aplicanti este unul ridicat, fapt ce le permite tinerilor din Romania sa beneficieze la maxim de oferta educationala a institutiilor din strainatate. Gama larga de oferte de studiu reprezinta o problema!  Si aici, la fel ca si in alte tari, candidatii aplica la un numar mare de universitati, deoarece nu se pot decide unde si ce sa studieze. Procesul devine si mai complicat si stresant datorita numarului mare de termene limita ce trebuie respectate pentru fiecare institutie in parte. Cea mai mare dificultate provine din faptul ca termenul limita pentru cele mai populare trei destinatii de studiu – Marea Britanie, Olanda si Danemarca - difera semnificativ. Se intampla des ca oferta de studiu pentru Marea Britanie sa expire inainte sa fi sosit oferta de studiu din partea institutiilor din Danemarca si Olanda. Consultantii nostri planifica procedura de aplicare si ofera informatii complete astfel incat pasul concret de depunere a documentelor sa fie facut la momentul potrivit. 
 Apelarea la serviciile de consultanta educationala nu face ca procesul de aplicare sa fie mai scump?
Dimpotriva! In primul rand, consultanta este gratuita, cheltuielile pentru aceste servicii fiind acoperite de catre universitati, care pretuiesc aportul consultantilor in procesul decizional al candidatilor. Apelarea la serviciile unui consultant reduce de obicei cheltuielile aferente procesului de aplicatie. Stiti bine ca aplicarea la universitate implica si cheltuieli suplimentare pentru traduceri si legalizari de diplome, scrisori de recomandare si fise matricole. Cu ajutorul informatiilor furnizate de consultant, aplicantul poate restrange lista de optiuni numai la universitatile care sunt relevante pentru specializarea aleasa. Aplicantii si familiile acestora se pot baza pe experienta Integral si cu privire la posibilitatile de finantare a studiilor prin imprumuturi guvernamentale, burse de studiu si burse sociale.
Ce noutati aduce editia de anul acesta a targului „World Education”?
Vestea buna este ca institutiile de invatamant au reusit sa pastreze numarul de locuri alocate studentilor din strainatate in universitatile de stat. In cadrul „World Education” vor fi prezente peste 50 de universitati, din care jumatate sunt de stat. Acest fapt ofera tinerilor din Romania posibilitatea de a se folosi la maxim de fondurile alocate de guvernele tarilor gazda pentru studentii straini.
Nu s-a redus interesul pentru studiile in strainatate datorita crizei economice?
Dimpotriva, acesta a crescut. Integral a inregistrat o crestere de 30 % a studentilor interesati. Invatamantul britanic din nou se dovedeste a fi cel mai atractiv din Europa. Toate statele acorda burse sau ajutoare financiare sub diferite forme pentru programele universitare, iar pentru cele de master au sisteme de finantare si sprijin financiar pentru studentii din strainatate. 
Care sunt cele mai cautate state, universitati si programe de studiu?
Marea Britanie continua sa fie cea mai cautata destinatie si in acest an lupta pentru un loc in universitatile britanice de prestigiu va fi una acerba. Desi inca exista oportunitati excelente de finantare pentru studenti, nu este sigur ca acest sistem, in contextul crizei economice si a alegerilor din Marea Britanie, se va pastra. In continuare, candidatii din Romania pot beneficia de conditii foarte bune de studiu in Olanda, studii gratuite in Danemarca, dar si in tari precum Norvegia si Scotia, care devin din ce in ce mai populare.  In ceea ce priveste specializarile, interesul tinerilor din Romania ramane focusat pe domeniul afacerilor, arhitectura, informatica si altele. Printre cele mai bune populare combinatii de specializari se afla: afaceri-drept, management si limbi straine, politica si drept, drept si relatii internationale, moda si business.

2 comments:

MS said...

Buna - incalcit era normal sa fie . Doar se aplica pe parul uscat si murdar si nu trebuie sa aiba o functie de descurcare ci de activare a circulatiei si de normalizare a florei scalpului . Mie personal imi place cum miroase PhytoPolleine , insa gusturile nu se discuta si este clar ca o persoana poate descalifica subiectiv un produs doar datorita mirosului pe care nu il agreeaza . In continuare am incredere in el , nu pentru ca il reprezint ci pentru ca sunt un consumator fidel .... cam la a 6 a sticluta deja . Face ceea ce promite .

Mercic de review :)

yoana said...

daca citeai cu atentie intelegeai ca nu neaparat mirosul a fost decisiv pentru mine ca sa nu il mai cumpar, ci faptul ca nu mi se potriveste mie..nu e ok pt tipul meu de par..in rest celelalte produse sunt ok..merci mult pt cadou :)