Followers

Wednesday, November 17, 2010

       V-ati testat vreodata sa vedeti in ce stare sunt plamanii vostri? V-ati gandit vreodata cu adevarat cat de mult va afecteaza poluarea si fumul de tigara? Se pare ca un milion de romani sufera de bronsita cronica obstructiva (BCOP), iar accesul la serviciile medicale de specialitate este in continuare destul de redus, mai putin de 50% dintre pacienti beneficiind de o spirometrie, conform unui studiu efectuat de Societatea Romana de Pneumologie. Bronsita cronica obstructiva afecteaza 210 milioane de oameni in intreaga lume si ucide pana la 3 milioane pe an. Era pana de curand o boala necunoscuta, dar se pare ca in urmatorii 10 ani va deveni a treia cauza de deces in lume. Spirometria este importanta pentru diagnosticarea bronhopneumopatiei cronice obstructive si a altor boli pulmonare. 
     O sedinta de spirometrie dureaza doar cateva minute. Pacientul este asezat pe scaun cu spatele cat mai drept, avand nasul astupat cu o pensa. Va introduce in gura un ambou legat printr-un tub flexibil la un aparat de masura, numit spirometru. Pacientul respira mai intai normal, apoi inspira si expira pana la ultima suflare. Volumele de aer continute in plamanii sai la diferite momente ale respiratiei sunt apoi masurate corelate fiind cu debitele de aer inspirate sau expirate, pentru a trasa un grafic denumit curba debit-volum; mai este, de asemenea, posibil sa se masoare capacitatea vitala fortata (volumul total de aer expirat dupa o inspiratie profunda), precum si V.E.M.S., adica volumul expirator maxim pe secunda (volumul de aer expirat in cursul primei secunde de expiratie fortata care urmeaza unei inspiratii profunde). Adaugarea la spirometru a unui circuit complementar care utilizeaza heliul permite sa se calculeze capacitatea pulmonara totala (volumul maxim pe care il pot contine plamanii). Anomaliile constatate sunt clasificate in sindromul obstructiv (debite anormal de mici), sindromul restrictiv (volume anormal de mici) si sindromul mixt (asocierea celor doua perturbatii).
       Inaintea efectuarii testului ar trebui sa evitati:

-consumul de alcool, cu 4 ore inainte
-mesele grele, cu 2 ore inainte
-fumatul, cu o ora inainte
-exercitiile fizice intense, cu 30 minute inainte.
     Trebuie sa fiti imbracati lejer, confortabil, sa fiti relaxati si sa nu uitati sa mergeti la toaleta inaintea testului. De asemenea, din punct de vedere clinic, pacientul trebuie sa fie stabil si sa nu prezinte infectii ale tractului respirator.
      Pentru a inlesni accesul la informatiile despre spirometrie de Ziua Mondiala a BPOC, 17 noiembrie, Societatea Romana de Pneumologie lanseaza campania "Tu stii cati ani au plamanii tai?" Campania se afla la a doua editie in tara noastra si isi propune sa atraga atentia populatiei asupra importantei unor investigari periodice ale functiei pulmonare si a consultului la medicul pneumolog. Astfel, in perioadele 15-19 noiembrie, in cabinetele medicale din intreaga tara se vor face testari gratuite. De asemenea, astazi, intr-un cort special amenajat la intrarea in Parcul Tineretului din Bucuresti, oamenii vor putea sa isi masoare gratuit varsta pulmonara. Sunt convinsa ca pensionarii vor da asaltul la cort..Doar asa-s ei invatati, daca e gratuit inseamna ca trebuie facute cozi de cu noapte..Ai n-ai nevoie e gratuit deci e un must.






No comments: