Followers

Wednesday, November 17, 2010

      Raperul si producatorul muzical Jay-Z si-a lansat un volum de memorii, intitulat "Decoded", in care vorbeste despre momentele in care a facut trafic de droguri, dar si despre cum a ajuns cel mai bogat artist hip-hop din lume.Cantaretul originar din New York scrie despre locurile unde a crescut, explicand cum hip-hop-ul a fost modalitatea de a se exprima a generatiei sale, dar si despre cum a trait intr-un razboi urban. Jay-Z, pe numele sau adevarat Shawn Corey Carter s-a nascut la 4 decembrie 1969 in Bedfort Stuyvesant/ Brooklyn/ New York/U.S. Daca inceputurile sale au fost marcate de hip-hop, de-a lungul anilor Jay-Z a devenit un cunoscut om de afaceri. Este unul dintre cei mai de succes din punct de vedere financiar artist de hip hop dar si antreprenor avand in 2009 un venit net de peste 150 de milioane de dolari. A vandut aproximativ 50 de milioane de albume in toata lumea, primind 10 premii Grammy pentru activitatea sa artistica, si multe alte nominalizari. Este co-proprietar al The 40/40 Club, are o parte din actiunile NBA's New Jersey Nets si este de asemena creatorul liniei vestimentare Rocawear. Este fostul CEO al Def Jam Recordings, unul dintre cei trei fondatori ai Roc-A-Fella Records si fondatorul Roc Nation. Ca artist, detine recordul pentru albumele cotate ca numarul unu din topul Billboard 200. A detinut si patru number ones in Billboard Hot 100. In aprilie 2008 s-a casatorit cu Beyonce, iar in decembrie 2009 a fost declarat drept unul dintre cei mai de succes 10 artisti ai decadei 2000-2009 de catre Billboard Magazine si ca al 5-lea artist solo masculin de top, precum si al 4-lea rapper de top dupa Eminen, Nelly si 50 Cent. 
      "Am pierdut oameni pe care ii iubeam, m-au tradat oameni in care am avut incredere, am simtit gloante care imi suierau pe langa urechi. Am vazut familii distruse de dependenta- aproape a distrus-o pe a mea-, dar am si facut trafic", scrie rapperul in bibliografia sa. Jay-Z mai povesteste ca armele erau mai usor de procurat decat asistenta medicala si ca violenta era ca o muzica de fond. Starul in varsta de 40 de ani a inceput sa cante rap in 1978, la varsta de noua ani, dupa ce a vazut un alt copil cantand in cartierul Brooklyn. "In noaptea aceea am inceput sa scriu rime in caietul cu spirala", mai scrie el. Ulterior, el a dezvoltat o afacere de miliarde de dolari, mult peste asteptarile pe care le-a avut, raportat la originile sale. Raperii nu fac numai muzica, ci vand si un stil de viata. Jay-Z a lansat 11 albume, dintre care cel ai recent - "The Blueprint 3", din 2009 - include si hitul "Empire State of Mind", si a fondat casa de moda Rocawear, care, din 2007, a avut vanzari de peste 204 milioane de dolari.
       Jay-Z este cel mai bogat artist hip-hop din lume, potrivit revistei Forbes, cu o avere estimata, in 2009, la peste 500 de milioane de dolari.

No comments: