Followers

Sunday, November 28, 2010

      Citisem ieri pe blogul Strumfitei cu Esarfa un articol (leapsa) despre metoda contraceptiva ideala. Si gandindu-ma ca nu ar fi rau sa scriu si eu i-am cerut voie si a zis ca e ok..Asadar m-am pus pe gandit, cautat si scris.
       Nu exista o metoda contraceptiva ideala universala, de asta este foarte important sa va duceti la un ginecolog si sa va fie prescrisa o metoda perfecta pentru organismul vostru. Primul contact cu contraceptivele a fost in cazul meu destul de tarziu (ramasesem ultima virgina din clasa) si a constat in utilizarea prezervativelor. De-a lungul timpului atat marca, precum si felul lor s-a extins de la cel normal fara extralubrifiant pana la cel cu striatii sau  cel fosforescent (a fost mai degraba o partida serioasa de ras decat de activitati sexuale).Nu e nimic rau in a experimenta, doar ca totul trebuie sa fie sub control. Indiferent daca aveti sau nu un partener stabil e bine sa aveti grija de voi si sa utilizati o metoda contraceptiva.

       Stiati de exemplu ca o problema destul de importanta in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 10-24 ani o reprezinta sanatatea reproducerii- Romania are una din cele mai inalte rate ale mortalitatii materne din Europa, un mare procentaj fiind alocat deceselor maternale cauzate de avort. Sarcinile nedorite ( preventibile, de altfel prin folosirea metodelor de contraceptie moderne) mai ales in cazul tinerilor pana la 18 ani, se soldeaza, de obicei prin avort iar unele prin nastere, copilul rezultat avand, statistic un risc social mai ridicat, cel mai frecvent fiind vorba de risc de abandon. Un alt aspect il reprezinta rata crescuta a cazurilor de infectii cu transmitere sexuala, foarte multe cazuri fiind inregistrate in randul populatiei tinere. Foarte multe persoane sufera de una sau mai multe boli cu transmitere sexuala (BTS) fara ca macar sa stie. Fie pentru ca nu prezinta nici un simptom, fie pentru ca nu au auzit de BTS ori pentru ca stiu prea putine lucruri despre aceste boli si despre simptomele care ar putea sa apara. Insa ele exista si, ramase netratate, pot avea consecinte dintre cele  mai serioase asupra sanatatii. 
      Sa nu credeti ca alegerea unei bariere contraceptive se face dupa ureche. Ea depinde de anumiti factori si anume:

1.Fiabilitatea metodelor de contracepţie este diferită. Totuşi, unele femei sunt dispuse să accepte o metoda mai puţin sigură, dacă corespunde unor circumstanţe personale. O metodă de contracepţie care nu este destul de fiabilă pentru o femeie tânără poate fi acceptabilă pentru o femeie mai în vârstă, mai puţin fertilă. Unor femei (şi unor bărbaţi) le poate displăcea să discute despre contracepţie cu un farmacist sau un medic. Se pot însă comanda prezervative prin poştă sau se pot procura în magazine.
2.Preţul. Deşi există programe naţionale care prevăd gratuitatea contraceptivelor difuzate în cadrul acestor programe, bugetele alocate nu sunt totdeauna suficiente pentru satisfacerea cererii. Înseamnă că nu toate metodele sunt accesibile în toate zonele conform solicitărilor, dar în clinici mai mari există un sortiment mai bogat. La fiecare centru opţiunile posibile vor fi discutate cu un specialist.
3.Acceptabilitatea. Contracepţia poate fi privită ca o bătaie de cap care se interferează cu plăcerea sexuală. De asemenea, poate provoca griji în ceea ce priveşte riscurile pentru sănătate, cu toate asigurările unor specialişti că metoda aleasă este lipsită de risc pentru persoana respectivă. Unele metode nu au legătură cu contactul sexual (pilule, implante, injecţii, SIU şi DIU) şi nu diminuează spontaneitatea. Altele pot scădea intensitatea senzaţiilor (prezervativele masculine) sau generează senzaţii neplăcute (diafragmele cu spermicide).
4.Influenta partenerului, a prietenilor şi a mass-media. Fireşte că un partener va avea un punct de vedere personal despre metodele preferate. Unii prieteni pot avea o experienţă particulară în contracepţie. În fine, mass-media exagerează uneori; astfel, unele lucrări publicate în revistele medicale fac sublinieri excesive ale dezavantajelor unei metode. Persoanelor preocupate de riscurile pentru sănătate sau de reacţiile adverse le poate fi de ajutor obţinerea mai multor informaţii pentru a avea o perspectiva mai echilibrată asupra metodelor disponibile, putând lua astfel o decizie în cunoştinţa de cauză.
5.Punctele de vedere personale, religioase şi culturale. Părerile despre contracepţie pot fi influenţate de educaţia sexuală primită şi de atitudinile faţă de căsătorie, naşterea copiilor şi avort. Unele religii se opun contracepţiei de orice tip, ca una care contravine ordinii divine.
6.Stilul de viaţă şi riscul unor infecţii transmise pe cale sexuală. Unele metode asigură o înaltă protecţie împotriva infecţiilor transmise pe cale sexuală (prezervativele), în timp ce altele nu dau protecţie antiinfecţioasă (metoda naturală, contracepţia prin pilule administrate oral).
       Acum nu mai folosesc decat foarte rar prezervativul..Utilizez in schimb pilule contraceptive. Sunt destul de datatoare de griji avand in vedere ca la o anumita ora in fiecare seara trebuie sa iau pilula corespunzatoare zilei respective, dar in final scap de grija unei sarcini nedorite. Atentie insa ! Anticonceptionalele nu isi fac efectul daca: consumati alcool, fumati, luati o serie de antibiotice..Cel mai bine ar fi in aceste cazuri sa discutati cu medicul ginecolog sau macar sa intrebati farmacista daca tratamentul intervine in beneficiile pilulelor anticonceptionale.
     In ultimii 10 ani au aparut mai multe metode noi contraceptive:
- plasturele (patch-ul) hormonal cutanat, injectia hormonala contraceptiva, inelul vaginal sunt utile in cazul femeilor care uita administrarea zilnica a anticonceptionalelor orale
- seasonale, este o metoda contraceptiva noua care consta in administrarea pentru 84 de zile (in loc de 21 de zile) a anticonceptionalelor orale. Femeile care folosesc Seasonale au doar patru menstruatii pe an
- un nou dispozitiv intrauterin numit Mirena, elimina diferite doze de hormoni la nivelul uterului. Aceasta metoda nu numai ca protejeaza impotriva unei sarcini nedorite, ci atenueaza, de asemenea, simptomele neplacute din timpul menstruatiei la cateva luni dupa inceperea utilizarii
- metodele contraceptive cu doze mici hormonale, sunt utilizate in special datorita efectelor lor adverse putine (nu provoaca greata, dureri la nivelul sanilor, balonari sau cresteri excesive in greutate).
      Contraceptia de urgenta se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv intrauterin cu fir de cupru sau a administrarii unui anumit tip de pilula anticonceptionala, cu doze hormonale diferite de cea cu administrare zilnica. Administrarea acesteia previne sarcina nedorita daca este administrata pana la 8 zile de la contactul sexual neprotejat, desi administrarea in primele 72 de ore este mult mai eficienta. Pilula contraceptiva de urgenta (pilula de a doua zi) este utilizata ca ultima alternativa contraceptiva, in cazul in care se suspicioneaza ca celelalte metode au dat gres (de exemplu, ruperea prezervativului pe parcursul contactului sexual). Acest tip de contraceptie nu se foloseste niciodata ca metoda contraceptiva de lunga durata (maxim 2-3 utilizari pe an). Medicii specialisti recomanda cuplurilor active sexual sa aiba la indemana o reteta medicala pentru procurarea pilulei contraceptive de urgenta, in cazul in care vor necesita utilizarea acesteia. In cazul folosirii pastilei de a doua zi, este recomandat consultul unui specialist pentru stabilirea contraceptiei de durata.
      Cat de sigure sunt metodele contraceptive? Injectile hormonale (Depo-Provera), metodele hormonale si dispozitivele intrauterine cu fir de cupru, au o eficienta de 97% pana la 99.9%, ceea ce demonstreaza ca 1 pana la 3 din 100 de femei care folosesc aceste metode ramane insarcinata in interval de 1 an. Anticonceptionalele orale (ACO), fie ele combinate sau doar cu progesteron, au o eficienta de 92%, ceea ce inseamna ca 8 din o suta de femei care folosesc ACO, raman insarcinate in decurs de un an. Daca sunt administrate zilnic, la aceeasi ora, eficienta lor creste pana la 99%. Plasturele hormonal si inelul vaginal, sunt considerate a fi la fel de eficiente ca si ACO. Pentru ca sunt totusi o metoda contraceptiva relativ noua, nu exista suficiente studii care sa sustina acest lucru. Metodele contraceptive de bariera, precum diafragma, calota cervicala, buretii, prezervativele si spermicidele, au o eficienta moderata. Diafragma si calota cervicala au o eficienta de 84% in cazul femeilor care nu au avut o nastere pe cale naturala (vaginala). In cazul femeilor care au nascut pe cale vaginla, utilizarea acestor metode este mai putin eficienta. Eficienta lor creste doar daca sunt utilizate corect in timpul fiecarui contact sexual, mai ales ca unele femei gasesc neplacuta intreruperea actului sexual pentru folosirea acestora. Prezervativele utilizate cu sau fara spermicide au o eficienta moderata ca metoda contraceptiva.

- prezervativele pentru barbati sunt eficiente in 85% din cazuri, ceea ce inseamna ca din 100 de cupluri care folosesc aceasta metoda, 15 femei vor ramane insarcinate intr-un an.
- prezervativele pentru femei sunt eficiente doar in 79% din cazuri, si anume, 21 din 100 de femei raman insarcinate intr-un an, daca folosesc numai aceasta metoda contraceptiva.
- spermicidele au o eficacitate de 71%, astfel ca 29 din 100 de femei care folosesc aceasta metoda raman insarcinate intr-un an.
- expertii recomanda utilizarea prezervativelor in combinatie cu spermicidele sau prezervativele in combinatie cu alte metode contraceptive, pentru o eficacitate mai mare.
    Metodele contraceptive de bariera (diafragma, calota cervicala, buretii) trebuie folosite la fiecare contact sexual si este indicata introducerea lor cu cateva minute inaintea contactului sexual. Majoritatea cuplurilor folosesc cu succes prezervativul sau alta metoda contraceptiva de bariera. Este important de luat in calcul si confortul in timpul utilizarii unei metode contraceptive de bariera. Daca metoda nu ofera confortul necesar pe parcursul actului sexual si daca este folosita intermitent din acest motiv sau altul, ar trebui sa se aleaga o alta metoda de contraceptie.
         Voi ce metoda de contraceptie utilizati? V-a fost de folos articolul?

12 comments:

amour de jour said...

banuiesc ca articolul este unul excelent. nu l-am citit pe tot ci fugareste, însa ai punctat bine anumite aspecte.

yoana said...

merci mult..:* sper sa fie util..desi cu greu poti schimba gandirea unora..se poarta inca din pacate metoda ce e bun pt amica mea e bun si pt mine..

Diana S. said...

Da, e adevarat, nu exista metoda ideala, trebuie sa descoperi ce ti se potriveste. In ultimii 10 ani au aparut destul de multe variante. In principiu, evolutia este legata de reducerea cantitatii de estrogeni. Inelul vaginal are de exemplu cea mai mica doza.

yoana said...

indiferent de ce metoda alegi, trebuie sa fie bazata pe un consult ginecologic prealabil. sunt atat de multe variante incat e imposibil pentru o femeie sa nu-si gaseasca metoda ideala pentru ea.

Unknown said...

De acord, orice metoda contraceptiva hormonala trebuie recomandata de catre medic. Din pacate, romancele prefera sa se diagnosticheze singure. Despre inel stiu ca este microdozat si elimina hormonii direct prin vasele sanguine din vagin. Deci il consider un factor de evolutie in acest domeniu.

yoana said...

da din pacate asta e realitatea. si asta pentru ca le e rusine de ginecologi sau au fost indoctrinate ca e pacat sa ia anticonceptionale..sunt multe de zis..daca vrei pot face un articol indetaliat despre noile metode anticonceptionale. te pup si ms pentru commenturi si vizita..poti propune noi teme daca vrei

Irra said...

n-o sa fac sex niciodata!

yoana said...

:))) draga mea never say never..:))

Unknown said...

yoana, mi-ar placea sa citesc un articol despre noile metode anticonceptionale. Macar asa sa le mai educam pe femei in aceasta directie.

yoana said...

draga raluca in cursul zilei de azi incerc sa postez un articol cat mai edificator despre noile metode anticonceptionale..te pup si esti intotdeauna binevenita pe blogul nostru:)

Ana said...

Eu m-am indragostit de inel (nu de cel cu diamant) si de ce avantaje imi ofera el si microdozajul sau hormonal.
Cum am o relatie de 3 ani cred ca prezervativul poate fi pus deoparte pentru situatiile de urgenta.

yoana said...

ana draga ma bucur sincer sa aud ca sunt si femei pregatite sa incerce noi metode de protectie..te pup